tisdag 10 mars 2009

Vilken dag, Mikä päivä

Möttes av det här när jag vaknade, fantastiskt! Det är vinter och då ska det vara snö. Lär väl inte ligga kvar särskilt länge, det är ju plusgrader ute. Till och med vår mörka bakgård som avgränsas av höga stenmuren blir ljust när det ligger snö på marken. :) Det gör underverk för humöret, vilket det i och för sig inte är ngn fel på för det mesta... eller?
Det är Alfreds sova middag dags och det låter som det har tystnad, han har varit ovanligt grinig idag. Det händer då och då att även hans annars fantastiska och soliga humör får en svacka. Ingenting har riktigt varit roligt idag, förutom lite bus med mamma (mig) så klart. Men man kan ju inte brottas och busa hela tiden heller man måste ju se till att vardagen fungerar också. Matlagning är en viktig pusselbit (visst, man kan alltid köpa färdigt, utbudet är ju enormt... men det blir dyrt... och alla tillsattser). Ja har också påverkats av senaste tidens mathets och jag tycker att det är viktigt att se till att de små liven får riktig kost gjort på riktiga råvaror och lagar därför hans mat själv (inte för att jag på ngt vis är ngn stjärkok, no no). Idag fick han fläskfilé för första gången (malet givetvis) blandat med de redan väl bekanta potatis och selleri. Kryddade hela härligheten med lite persilja och det smakade gott. Det tyckte nog han med för han åt upp allt utan någon som helst krångel och det har han gjort med allting hittills (och då har jag inte heller varit fanatisk med att få bort precis alla klumpar). Jag brukar smaka på maten själv för att säkerställa att det går att äta och smakar bra annars vore det väl under all kritik (man hört/läst så många gånger att föräldrar klagar på att burkmat inte smakar ngt, nu har jag inte provat det själv men undrar hur man då kan ge det till sitt barn? hmm). Att jag lagar hans mat själv har gjort att jag har hittat smaker som jag har alltid egentligen gillat men inte utnyttjat i tillräcklig grad (typ glömt bort bara). Nu har jag läst förra meningen ungefär tio gången och ändrat ordföljden men vet faktiskt inte hur det ska vara. Ni får ursäkta mig, det är säkert fel men svenska är inte mitt modersmål, inte för att jag skulle kunna skriva felfritt på finska heller... Fick jämt skäll av min finsklärare om hur dålig jag var på grammatik, hon kunde inte begripa det med tanke på att jag övrigt hade bra betyg (det sa hon faktiskt en gång :)). Har säkert hört tusen gånger att man kan inte lära främmande språk om man inte lär sitt eget först, well... I manage.
Tämä näkymä tervehti minua kun heräsin aamulla, ihanaa! Nyt on talvi ja lumi kuuluu talveen. Eipä se taida olla mikään pitkä historia siellähän mittari näyttää plusasteita. Jopa meidän pimeä takapiha valaistuu kun saa vähän lunta maahan. :) Se tekee ihmeitä mielialalle vaikka eipä siinä nyt noin yleisesti ottaen ole mitään vikaa... vai onko?
On Alfredin päikkäreiden aika ja kuulostaisi, että kaveri on hiljentynyt. Tänään se on ollut epätavallisen huonotuulinen. Sattuuhan sillekin toisinaan tulemaan taantuma normaalista upeasta ja aurinkoisesta tuulesta. Mikään ei ole ollut oikein kivaa tänään, paitsi paini ja pelleily äitin (minä) kanssa. Mutta ei jatkuvasti voi painia ja pelleillä kun arkikin pitää saada toimimaan.
Ruoanlaitto on tärkeä osa arkea (niin... voihan sitä aina valmista ostaa, joo... mutta se tulee kalliiksi... ja kaikki lisäaineet). Aivan, minuunkin on tarttunut tämä viimeaikojaen ruokamania ja mun mielestä on tärkeää, että nuo pikkuihmiset saa hyvää ja ravitsevaa ruokaa joka on valmistettu hyvistä raaka-aineista, siksi valmistan hänen ruoat itse (vaikken olekaan mikään tähtikokki, no no). Tänään se sai porsaan filettä (tietyst jauhettuna) sekoitettuna tuttujen perunan ja sellerin joukkoon. Maustoin hieman persiljalla ja hyvää siitä tuli. Taisi sekin tykätä kun söi kaiken ilman vaikeuksia ja niin se on aina tehnyt (vaikka en ole ollut mitenkään fanaattinen muusauksen kanssa, eli aina on pieniä möykkyjä ollut). Mulla on tapana maistaa aina ennen tarjoilua varmistaakseni, että se maistuu hyvältä ja tietysti ettei se ole liian kuumaa. Kyllä mä söisin sen ruokaa itsekin kyllä se sen verran maukasta on (vaikka ei suolaa olekaan). Sitä on kuullut moneen kertaan, että valmisruoka ei maistu millekkään, ihmetyttää vaan miten sitä voi sitten lapselleen antaa, eihän se opi eri makuihin jos niitä ei ole... Olen itsekin huomannut miten paljon hyviä makuja löytyy kun vain kokelee ja olenhan mä aina pitänyt monista niistä mauista, mutta en ole vain osannut käyttää aikaisemmin. Ja sitten mä kirjoitin kommentin sanajärjestyksestä tuohon ruotsinkieliseen versioon, mitä ei kannata kääntää jotenka jätän sen pois. Sen sijaan otan mukaan sen tosiasian, että sain monesti moitteita äidikielen opetajalta siitä miten huono olin kieliopissa. Se ei voinut ymmärtää miten se oli mulle niin vaikeaa kun mulla kuitenkin oli ihan hyvät arvosanat noin yleisesti ottaen (sanoi kerran niin). Sitä on kuultu varmaan tuhat kertaa miten ei voi vieraita kieliä oppia jos ei opettele ensin omaansa... well, kyllähän tässä on pärjäilty.

3 kommentarer:

  1. Mukavaa talvista nimipäivää!!! Käytiin äsken Duon kanssa pellolla juoksemassa. :D Tuli hyvä olo sen jälkeen. Ei enää montaa päivää, kun nähdään. =) Halit!

    SvaraRadera
  2. Tuosta valmiista vauvanruuasta: Suomessa ainakin ne ovat säilöntäainettomia ja niissä on vain valmistusaineet. Jotta sikäli voi itselleen antaa anteeksi, jos sellaisia syöttää joskus lapselleen, jos vaikka on väsynyt tms. Itse olin niin laiska laittamaan ruokaa, että useimmiten Sonja sai purkista ruokaa. Ja ehdoton suosikki oli pikkukalastajan herkku (perunaa ja lohta ja mausteita). Jännä juttu sinänsä, että ensimmäiset allergian oireet tulivat vasta sen jälkeen, kun oli siirtynyt syömään meidän kanssa samaa ruokaa (joskus 11 kk jälkeen). Joten tänä päivänä mennään yleensä ihan perussetillä. Mutta siis ihan kunnoitettavaa, että joku jaksaa värkätä erikseen ruokaa vauvalle.

    SvaraRadera
  3. Joo, en mä purkkiruokien käyttäjiä tuomitse. Niinkun mä kirjotin niin se kommentti mauttomuudestakin on vain kuulopuheita kun en ole itse maistanut ja on ilmeisen selvää ettei ole tullut niitä sisällysluettelojakaan juuri luettua kun kun väitän perätöntä, vaikken en varmasti nyt tiedä miten se täällä on. Eli, pointti otettu, tarttis tarkistaa tiedot ennen kun menee läpisee... jostain syystä vaan mennyt olettamaan, hmmm. Kiitos kommentista. Kai se ainakin halvemmaksi tulee (myönnettäköön etten ole laskenutkaan vielä tässä vaiheessa, että sekin voi olla ihan päätöntä). Anyway, anyhow, jatkan itse väsäämistä.

    SvaraRadera